Het zijn behoorlijk ambitieuze plannen die Scouting St. Stephanus Martina zondag 16 juli in de blokhut Borghende aan de Twickelerweg presenteerde. Al jarenlang zijn er ideeën om de blokhut te vernieuwen en uit te bouwen. Inmiddels zijn de tekeningen gemaakt en is het tijd om geld in te zamelen om alle plannen uit te voeren. “Ons gevoel zegt dat in deze plannen alles verwerkt is wat wij graag willen.”

 

Voor de presentatie waren (oud-)leden, omwonenden en ambtenaren van de gemeente Borne uitgenodigd. Voorzitter Roy Lansink sprak de tientallen aanwezigen als eerste toe. “We hebben zes jaar toegeleefd naar dit moment. Al die tijd hebben we namelijk al steeds serieuze ideeën gehad om de blokhut flink aan te pakken.” De vereniging is in 2009 samengesteld uit de katholieke jongensvereniging Scoutinggroep St. Stephanus en de katholieke meisjesvereniging Scouting Martina dat aan de Esstraat een blokhut had.

 

Niet voor gemengde groepen

De blokhut aan de Twickelerblokweg is in 1981 gebouwd, nadat het vorige onderkomen in 1979 door brand verwoest werd. De blokhut is gebouwd voor een jongensvereniging en niet voor een gemengde met jongens en meisjes. “De douche kan niet op slot, dat vonden we destijds niet nodig. En er is maar één damestoilet”, licht de voorzitter toe. Ook is de blokhut slecht geïsoleerd en ziet deze er vervallen uit.

 

“We hebben bovendien zo veel groepen dat er elke avond en op zaterdag opkomsten zijn. Op vrijdagavond zijn er zelfs vier groepen.” Die groepen hebben niet allemaal een eigen ruimte. Dat is één van de aanleidingen om de blokhut te vernieuwen en te vergroten. “Daarnaast hebben we de speltak Blauwe Vogels opgericht, voor kinderen met een beperking, waar we een betere ruimte voor willen maken.”

 

Toekomstgericht

Na Roy’s inleiding neemt secretaris Erwin Rouweler het woord. Hij licht de plannen verder toe. “Voor de toekomst en de continuïteit van de vereniging willen we kijken naar het vernieuwen en bijbouwen van de blokhut. We zijn met een puntenlijstje van tekortkomingen naar architecten toe gegaan en uiteindelijk heeft Michel Mars, die ooit bij de vereniging zat, een ontwerp voor ons gemaakt.”

 

De huidige blokhut blijft staan. De grote ruimte wordt verdeeld in twee ruimtes, voor twee speltakken. Daarachter komt nog een extra ruimte, met daarachter een overkapping. De blokhut wordt aan de linkerkant uitgebouwd, hier komt ook de nieuwe centrale ingang. “We gaan de keuken en het sanitair volledig vernieuwen. Het materialenhok komt links in de nieuwbouw, met dubbele deuren. En voor iedere speltak is er straks een eigen ruimte”, vertelt Erwin.

 

Om deze plannen te kunnen bekostigen zijn de kosten op 492.000 euro geraamd. “Dat is een flink bedrag en we hebben zeker even moeten slikken. Maar het is wel ons doel om dit gebouw toekomstbestendig te maken, we willen er zeker 35 jaar mee vooruit.”

 

Veel gespaard

De krappe vijf ton zijn de commerciële kosten als de leden zelf niets zouden bijdragen aan de verbouwing. “We kunnen natuurlijk wel zelf schilderen en bestraten, dus dat dempt de kosten”, legt Erwin uit. De vereniging heeft veel gespaard de afgelopen jaren, omdat door de komst van de Verbindingsweg lange tijd onzekerheid is geweest of de blokhut wel kon blijven bestaan. Vanwege die onzekerheid is er ook alleen noodzakelijk onderhoud gepleegd. Dit spaargeld is, samen met de inzet van leden tijdens de verbouwing – en dus minder uitgaven -, goed voor 192.000 euro. Van de 300.000 euro die overblijven zal zo’n twee ton door subsidies en fondsen bij elkaar geharkt kunnen worden.

 

Drie acties

De vereniging blijft daardoor over met het bedrag van 100.000 euro dat ze door middel van drie acties zelf in het laatje moet brengen. Het is mogelijk om vriend te worden, waarbij je keuze hebt uit een vriend, een grote vriend of een boezemvriend, met bijbehorende oplopende bedragen. Als vriend word je uitgenodigd voor borrels, een barbecue en evenementen tijdens de verbouwing. Ook kun je dvd’s kopen: één van de nieuwbouw begin jaren tachtig van de huidige blokhut en twee van zomerkampen in de jaren zeventig en tachtig. Daarnaast kun je symbolisch een steen kopen en zo de verbouwingsplannen mede financieren.

 

De presentatie van deze plannen sluit het bestuur van de vereniging in feestelijke stijl af. Met een druk op grote rode knop wordt de nieuwe website gelanceerd én vliegt er confetti door de blokhut. De start van een nieuwe fase is ingezet. Kijk voor meer informatie op www.blokhutborghende.nl. (DM/DWvB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.